De Algemene Begraafplaats van de gemeente Den Helder bestaat ruim vierhonderd jaar en is een van de oudste begraafplaatsen van Nederland. De oudste kaart waarop de begraafplaats is te zien dateert uit 1606 en de oudste grafzerk is van 1672. Het historische deel van de begraafplaats is van grote cultuurhistorische waarde van wege de ouderdom en omdat er een aantal belangrijke personen uit de historie van Den Helder begraven ligt. De 19de eeuwse gebouwen vertonen stijlkenmerken van de Amsterdamse school en de slingerende paden in het plantsoengedeelte zijn tuinontwerpen van architect L.A. Springer.
De urnenmuur is zeer uitgebreid maar ook is er de mogelijkheid voor het plaatsen van urnen in het gedachtenispark. Door de aanplant van diverse bomen krijgt het gedachtenispark en het intieme strooibos een sfeervolle aanblik en is de Algemene Begraafplaats ook als wandelpark aantrekkelijk.
Een huurgraf is een graf met een uitsluitend recht. Dat betekent dat u bepaalt wie er wordt begraven.
Per grafruimte kunnen twee personen worden begraven. Een huurgraf huurt u voor twintig jaar met het recht op verlenging. Als u dit recht niet verlengt, wordt het graf geruimd. De mogelijkheid om een graf voor onbepaalde tijd (eeuwigdurend) te huren is komen te vervallen.
Een algemeen graf heeft geen uitsluitend recht. Dat betekent dat het niet is voorbehouden aan bepaalde personen. Er is in dit geval geen rechthebbende, de gemeente is de beheerder. De gemeente bepaalt de plek van het graf en wie daar wordt begraven. Ook hier kunnen twee personen worden begraven. Nabestaanden kunnen wel in overleg met de gemeente en naamsteen plaatsen. Na tien jaar wordt het graf geruimd.
Kinderen worden begraven op een speciaal gedeelte van de begraafplaats. Hier is plek voor gedachten en herinneringen aan de overleden kinderen. Knuffels, speeltjes en gedenkmonumentjes spelen voor ouders een grote rol. Een kindergraf huurt u voor de periode van twintig jaar, met een verlenging van telkens tien jaar.
Wie de asbus niet in een urnenmuur wil plaatsen heeft de mogelijkheid de asbus te begraven in een speciaal urnengraf. Deze vindt u op een speciaal deel van de begraafplaats, de zogenoemde urnentuin. Ook kan de asbus worden bijgezet in een huurgraf.
In 2012 is de begraafplaats uitgebreid op het voormalig volkstuincomplex direct grenzend aan de begraafplaats. Zo is ruimte ontstaan voor ongeveer 240 kindergraven en 400 huurgraven (waaronder islamitische graven).
De mogelijkheid tot joods begraven bestaat al. Op deze wijze biedt Den Helder aan alle bewonersgroeperingen ruimte voor het begraven van hun dierbaren in de eigen gemeente.
Martie Klaes, Diewer Pieters, Dorus Rijkers, Coen Bot, A.G.A. Verstegen, Gobius en zijn manschappen, de slachtoffers van bombardementen in WOII, Cornelis Dito, Egbert Loesberg, de gebroeders Janzen, Kersje Visser, Tabbie, Gorrel en Gul, Louis Boas, Jacob Colthof en tientallen andere roemruchte helden en hun betekenis voor Den Helder.
Laat je meeslepen met de verhalen achter de thema’s Grote monumenten, Oude stenen, de Joodse begraafplaats en van Zeeredders & walvisvaarders. Veel kijk, luister en leesplezier!
Deze Verhalenroute over roemruchte helden op de Algemene begraafplaats Den Helder, kon niet tot stand komen zonder de gepassioneerde en kundige medewerking van de historische verhalenvertellers Jack Ambriola en Maarten Noot. Dat deden ze in de voetsporen van schrijver en rasverteller wijlen Jan T. Bremer, die verschillende boeken heeft geschreven over de begraafplaats. Zij deelden hun verhalen al in fysieke rondleidingen op de begraafplaats. Nu zijn de informatieve, grappige en soms ook schrijnende verhalen voor iedereen toegankelijk. En uitgebreid, want we hebben ook de achtergrondverhalen uit die verschillende boeken opgenomen op deze site. In de oorspronkelijke opmaak en foto’s.
Lees meer over hen, over cultuurhistoricus Anita van Breugel die vertelt over Gedenktuin en het Springerplantsoen, en over de partners die de Verhalenroute mogelijk maakte.
Dagelijks open:
8.00 tot 20.00 uur
Bezoektijden rouwkamers:
Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 13.00 tot 15.30 uur
Bezoektijden kantoor:
maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
Let op!!
Tijdens feest- en gedenkdagen zijn er aangepaste openingstijden. De rouwkamers zijn op die dagen te bezoeken tussen 13.00 en 16.00 uur.
Dagelijks open:
8.00 tot 20.00 uur
Maandag t/m zondag
van 8.00 tot 16.30 uur
Maandag t/m zaterdag
van 9.00 tot 17.00 uur
Zondag
van 10.00 tot 17.00 uur